Wanneer jij het podium op gaat, een video of podcast opneemt dan wil je graag een goede indruk maken. Je zorgt daarom voor een goede inhoud en doet vooronderzoek waarbij je ook stil staat bij wie je doelgroep is. Daarnaast repeteer je je presentatie een aantal keer voor de spiegel en misschien denk je ook nog na over een passende outfit.
Maar.. denk je ook na over hoe je boodschap klinkt? Hoe je de inhoud van je boodschap vormgeeft met je stem en spraak? Goed stemgebruik zorgt ervoor dat je publiek je inhoudelijke boodschap herkent. Zo ben je goed te volgen en onthoudt je publiek jouw boodschap.
Je stem en spraak zijn erg belangrijk als het gaat om de indruk die je achterlaat bij je publiek. Gelukkig zijn je stem en spraak goed te trainen. Hierbij enkele tips.
Tip 1. Overtuig met je stem
Wil je overtuigend, deskundig en ontspannen overkomen gebruik dan je stem in de laagte. Gebruik korte zinnen en spreek deze zinnen ook vooral niet vragend uit, maar bevestigend.
Tip 2: Onderzoek hoe je stem op stress reageert
Bij spanning kan je stem omhoog gaan, kun je sneller gaan spreken, buiten adem raken of je kunt verstarren waardoor je stemexpressie vlak en monotoon wordt.
Dit is voor jou als spreker niet fijn, maar ook niet voor de luisteraar.
Onderzoek daarom hoe jouw stem reageert op stress, zodat je weet waar je aan kan werken.
Tip 3: Enthousiasmeer en betrek je publiek met je stem
Als je mensen wilt enthousiasmeren en betrekken, gebruik dan je stem meer in de hoogte. Vragen stellen kan een manier zijn om je luisteraars bij je presentatie te betrekken, zelfs als ze retorisch zijn.
Merk op dat je hierbij vaak vanzelf al een hogere stem gebruikt en dat de toonhoogte aan het einde van de zin toeneemt.
Tip 4: Oefen hardop
Door je presentatie hardop te oefenen wen je aan je eigen stem en leer je ernaar te luisteren. Luister gericht naar je luidheid, toonhoogte, kleur, stembuigingen of ritme. Als je niet gewend bent om naar jezelf te luisteren kan je eigen stemgeluid je erg afleiden tijdens je presentatie. Je hoort jezelf praten en je weet opeens niet meer waar je bent.
Als je niet gewend bent om aandacht te besteden aan je stem, heb je vaak geen idee hoe je bijvoorbeeld meer expressie in je stem moet leggen. Experimenteer hier van tevoren mee tijdens het hardop oefenen en niet op het moment zelf. Zorg ervoor dat je getraind bent op het moment dat je op het podium staat.
Tip 5: Zorg dat je stemexpressie de inhoudelijke structuur van je presentatie volgt
Je uitgeschreven presentatie is een goede leidraad voor je stemexpressie. Zo moet een witregel op papier hoorbaar zijn met een pauze. Een titel moet enthousiast en ‘up’ klinken. Een afsluiting of conclusie moet ook als afsluiting klinken door bijvoorbeeld met je stem omlaag te gaan in je afsluitende zin.
zet de eerste stap naar meer impact!
Doe de gratis stemcheck! Een cadeutje voor jezelf, maar ook voor je publiek.