Ben jij spreker en sta jij regelmatig op het podium? En zou jij meer impact willen maken? Zou je willen dat er net als bij The Voice of Holland gedraaid zou worden voor jou? Dat is mogelijk als je weet hoe!

Wanneer je als spreker het podium op gaat dan wil je graag impact maken.

Je wilt een goede indruk achterlaten dus pas je verschillende outfits voor de spiegel, poets je je tanden, kamt je haren en repeteert nog eens wat je wilt gaan zeggen. De kans is klein dat je ook bedenkt hoe je je stem gaat inzetten om jouw publiek nog te boeien. Of misschien heb je er al wel eens over nagedacht maar heb je altijd gedacht dat aan je stem toch niets te veranderen valt.
Dan zeg ik je nu: dat is een gemiste kans. Je stem heeft meer invloed op je publiek dan je denkt! En d.m.v. stemtraining valt er zeker te sleutelen aan je stem.

Weet je dat je als volwassen Nederlander in je leven minimaal zestig docenten voor je neus hebt gehad? En hoeveel van die docenten kun je je nu nog voor de geest halen?

De kans is groot dat je kiest voor mensen die indruk maakten.
Door hun uitstraling, autoriteit.
Door hun warme relatie, de verbinding met de klas.
Of hun presentatie, de ware verhalenvertellers!
Je stem is veel méér dan een eerste indruk. En privé en zakelijk regelmatig het aangewezen instrument om de sfeer of de uitkomst te sturen. Alle reden dus om je eigen stem serieus te nemen.

Je kent vast het tv programma ‘The Voice of Holland’, waarbij de coaches met de rug naar de zingende kandidaten toe zitten. Ze draaien alleen hun stoel op het moment dat ze een mooie stem horen.

Spreekt iemands stemgeluid hen aan, of niet?

En wij thuis op de bank beoordelen maar al te graag mee. Wist je dat in het echte leven dit ook met jouw stem gebeurt?

Uit onderzoek blijkt namelijk dat als iemand jou voor het eerst hoort, je stem binnen een halve seconde beoordeelt op betrouwbaarheid en vriendelijkheid.

Dus echt niet alleen op hoe je eruit ziet maar vooral op basis van hoe je praat en hoe je klinkt. Je uitstraling wordt dus mede bepaald door je stemgeluid.

Een heel mooi en vaak gebruikt voorbeeld hiervan is die van Margaret Thatcher oud premier van het Verenigd Koninkrijk. Zij heeft stemcoaching gehad omdat ze een wat saai en schel stemgeluid had waardoor ze geen overtuigende uitstraling had. In de jaren erna is haar stem en uitstraling volledig veranderd ze stond als een huis, doordat ze langzamer sprak met een volle lager klinkende stem.

Het is dus zeker interessant om eens bewust stil te staan bij je stem en je spraak als spreker. Het zou zonde zijn dat je publiek afgeleid wordt of zelfs afhaakt vanwege jouw stem!