Ik krijg stiekem wel een beetje jeuk als ik deze titel lees. Hoezo? Wat moeten wij als vrouw van een man leren? (En in gedachten zie ik mijn man – genoegzaam lachend ja knikken) Zijn er dan typische vrouwelijke en mannelijke spreekkwaliteiten? Toch, na vele mannen en vrouwen te hebben getraind, moet ik zeggen dat vrouwen inderdaad wat kunnen leren van mannen. En dat geldt andersom net zo goed. Zo kan een man vaak van een vrouw leren hoe hij zich kwetsbaar kan opstellen voor een publiek en minder ego nodig heeft om gewaardeerd te worden. Maar ook hoe je gemakkelijk contact maakt met een groter publiek. En…wat kunnen wij dan leren van een man op het podium? Lees dat hier in mijn blog.

1. STA ER ALS EEN KONINGIN!

Als je onzeker bent, zowel mannen als vrouwen, dan is je houding er vaak ook naar. Borst naar binnen, hoofd wat naar benden en friemelende handjes. Tevens kan je stem ook wat gaan wiebelen en hoger klinken en omdat de vrouwenstem al hoger is zal dit nog meer opvallen.
Beeld je nu eens in dat je er als een koningin staat (rechtop met licht geheven borst), dan zal je non-verbaal direct veranderen. Probeer het maar eens uit, het voelt ook direct anders.

Tevens wordt je klankkast hierdoor groter en kan je strottenhoofd vrijer bewegen, waardoor je stem beter gaat klinken.
Extra tip: warm je stem op! Hoe? Klik hier. Verder helpt het ook als je adem ontspannen en laag is, hierdoor klinkt je stem ook lager.

2. CLAIM JE KONINKRIJK: JIJ BENT DE EXPERT DAT MAG JE LATEN HOREN.

Ik merk vaak dat vrouwen zichzelf onderschatten en heel bescheiden opstellen. “Ik expert? Ik doe maar wat hoor!”. Ze durven hun expertstatus niet echt te claimen. Mannen doen dat veel makkelijker. “Ja, ik ben de koning van duurzaam beleggen  en daarvoor moet je bij mij zijn’. Soms blijkt die expertise wel mee te vallen, maar ze gaan er gewoon voor! Wij vrouwen noemen dat bluffen, maar misschien is een beetje bluffen af en toe zo gek nog niet😉

3. NEEM VORSTELIJK JE RUIMTE IN

De meest gehoorde zinnen die ik hoor uit de mond van vrouwen zijn “Wie ben ik om hier te staan?”,  `Er zijn toch zoveel anderen die dit veel beter kunnen` en `Wat zullen ze wel niet van mij denken´.
Jij kunt als vrouw, met je talenten, het gevoel hebben dat je teveel de spotlights op jezelf zet en anderen daarmee verblindt. Maar laat je dat niet wijsmaken. Durf je ruimte in te nemen en te stralen! Het is aan anderen om hun ruimte in te nemen, niet aan jou.
En als je dit lastig vindt print dan verplicht de tekst uit van de inauguration speech van Nelson Mandela en hang hem op, zodat je hem elke dag leest! (klik hier voor de tekst)

Lieve vrouwen – en ik praat ook tegen mezelf – dit is een oproep! We wachten op jullie mooie verhalen en briljante nuances op podia waar nu vooral veel mannen staan… het is niet compleet zonder jullie.

En nee, jullie hoeven er niet als een man te staan. Doe juist dat mooie jurkje aan, hakjes eronder en straal naast die mannen, met hen.

zet de eerste stap naar meer impact!

Doe de gratis stemcheck! Een cadeutje voor jezelf, maar ook voor je publiek.