
Om je stem en spreken aantrekkelijk te maken is het belangrijk om met de volgende 6 aspecten rekening te houden.
1. Stemintensiteit
De intensiteit oftewel de energie van je stem is een heel belangrijk aspect. Je kunt spreken met een stevige, wat lage stem, waardoor je overwicht hebt en zorgt dat mensen naar je luisteren. Handig als je bijvoorbeeld iets uitlegt. Tevens is deze stem handig als je stem ver moet reiken en je geen microfoon hebt. Maar deze intensiteit kan ook weerstand oproepen. Op sommige momenten is deze stem dus heel passend en op andere momenten weer niet. Het is soms dan beter om met een lichte intensiteit te praten, waardoor mensen je aardig gaan vinden en kunt inspireren. Deze stem klinkt zacht en gevoelig. Maar als je zo voor bijvoorbeeld een groep spreekt, kunnen mensen het onzeker vinden klinken. Als je weet hoe je kunt spelen met intensiteit en wat je wil bereiken met het spreken, dan kun je enthousiasmeren en zelfs verkopen met je stem.
2: Intonatie
Met intonatie wordt de melodie in je stem bedoeld. Dit heb je misschien in mijn video’s wel opgemerkt. Het is belangrijk dat je zorgt voor een afwisselende melodie in je stem, want het zorgt ervoor dat je boodschap beter begrepen wordt. Ook voorkomt het een monotone stem. Met een monotone stem wordt je verhaal snel saai en raak je de aandacht van je publiek kwijt. Dus varieer een beetje met hoog en laag waardoor mensen beter naar je kunnen luisteren.
3: Toonhoogte
We hebben allemaal een natuurlijke spreekhoogte. Wanneer je te hoog spreekt en dit een hele tijd volhoudt, dan is dit erg vermoeiend voor jou en je luisteraar. Dit geldt ook voor te laag spreken. Het is goed om te ontdekken welke toonhoogte bij jou past en prettig is om naar te luisteren.
4: Articulatie
Articulatie gaat over hoe je woorden uitspreekt. Maak je woorden af of slik je het eind van woorden in? Dit hangt nauw samen met spreektempo. Praat je snel, let dan eens goed op je articulatie. Probeer om alle woorden bewust uit te spreken, dan ga je vanzelf langzamer praten. Zo zorg je ervoor dat je goed te verstaan bent. Want wist je dat de grootste frustratie van je publiek is dat ze je niet goed kunnen verstaan?
5: Spreektempo
De snelheid van spreken is ook belangrijk. Varieer in snel en langzaam spreken. Dit maakt je verhaal levendig en houdt je publiek bij de les. Vooral langzamer spreken doet de spanning stijgen en zorgt ervoor dat je publiek extra goed oplet. Maar let op: Praat je te snel, dan kun je gehaast en onduidelijk overkomen. En is je spreektempo te laag, dan kan je langdradig overkomen.
Durf ook gewoon eens een adempauze of spreekpauze te nemen. Door een stilte te laten vallen, geef je de ander tijd om te verwerken wat je zegt.
6: Kwaliteit stem
Tenslotte de kwaliteit van je stem. Een heldere stem vinden we ontzettend fijn om naar te luisteren. Dus als je vaak hees of schor bent, ga er dan vooral wat aan doen. Over het algemeen vinden we het namelijk niet fijn om naar een hese of schorre stem te luisteren. Het leidt af, zodat mensen afhaken en je verhaal niet afluisteren en dat is jammer.
Uuuh hellup…hoe dan?
Uiteraard moet je deze vaardigheden oefenen. Natuurlijk lukt het niet om alles in één keer toe te passen. Kies één aspect uit en ga die regelmatig oefenen bijv. tijdens het voorlezen van je kind (huisdier kan ook) of tijdens een telefoongesprek. Een paar keer per dag kort. Dan komt deze manier van spreken in je systeem.