Je stem heeft het zwaar tijdens een verkoudheid. Je moet hoesten en je neus zit verstopt. Je stem klinkt krakerig en hees, het lijk net alsof je nog moet ontdooien.

Wat kan je doen?

Hieronder vind je 10 praktische tips die ervoor zorgen dat je stem het minder zwaar heeft en snel weer gezond kan klinken.

TIP 1.

Geef je stem zoveel rust als mogelijk is. Praat dus niet wanneer het niet nodig is. Een verkoudheid geeft aanleiding tot gezwollen stembanden. Wanneer je in een periode van verkoudheid je stem overbelast (blijven praten met een hese stem, veelvuldig praten, …) beschadig je jouw stembanden.

TIP 2.

Is het toch nodig dat je spreekt voor bijvoorbeeld je werk? Zorg dan dat je je stem eerst opwarmt aan het begin van de dag m.b.v. speciale stemoefeningen of door te bubbelen. Doe de warming-up meerdere keren per dag bijvoorbeeld tijdens de middag en aan het eind van de dag.

TIP 3.

Als je spreekt, blijf je stem dan normaal en zonder kracht gebruiken. Zet geen druk. Ga niet fluisteren, omdat dit je stembanden uitdroogt. (Tijdens fluisteren sluiten je stembanden niet helemaal; er blijft een opening waar de lucht doorheen suist. Daardoor droogt het slijmvlies op je stembanden uit).
Wanneer je op de normale manier blijft praten kan het zijn dat je stem dan af en toe wegvalt.
Dat is GOED, want dat betekent dat je geen kracht zet.

TIP 4.

Ga stomen met kamille of zoutoplossing; adem warme stoom in door je MOND zodat het bij je stembanden komt. Die bevinden zich in de luchtpijp dus wat je drinkt komt nooit rechtstreeks bij je stem terecht. Warme stoom die je rustig inademt wél.
Let op: stoom niet met menthol!

TIP 5.

Wil je keeltabletten gebruiken? Slik dan Isla moos dit is een zuigtabletje met natuurlijke hulpmiddelen. Sterke middelen zoals Fisherman Friends helpen om je neus te openen, maar menthol is niet goed voor je stem. Juist zangers en sprekers zijn dol op scherpe snoepjes, omdat het zo´n fris gevoel geeft in de keel. Maar door menthol ontsmet je je keel en raakt je natuurlijke bacterie huishouding in de war. Isla Moos en drop zijn dan beter.

TIP 6.

Heb je last van een hoest, probeer deze dan zoveel mogelijk te doorbreken. Ga niet kuchen, omdat je een beetje slijm voelt. Bij het kuchen worden je stembanden namelijk hard tegen elkaar geperst. De onzachte botsingen zijn schadelijk voor het slijmvlies van je stembanden. Bovendien komt de kriebel in de keel snel terug. Je kan beter een slokje water drinken, of droog slikken waardoor het slijm verplaatst. Of praat door de slijmen heen. De natuurlijke trilling van je stembanden zal het slijm verplaatsen
Drink verder geen melkproducten als je last hebt van slijm, omdat dit het verergert. Stoom om het slijm los te krijgen in combinatie met slijmverdunners bijvoorbeeld Bisolvon
Ben je beroepsspreker en blijf je last houden van een droge kriebelhoest, dan kun je middeltjes krijgen zoals codeïne om de hoest te onderdrukken.

TIP 7.

Thee is altijd een goed idee, mits het geen theïne bevat. Drink het niet te heet. De beste thee voor je stem is verse gemberthee (met één klein schijfje) of saliethee (één blaadje per glas of gedroogde salie).
Drink verder voldoende water gedurende de dag en beperk koffie en alcohol en thee vanwege de vocht afdrijvende werking.

TIP 8.

Een juiste vochtbalans in huis en op jouw werkplek is pure verwennerij voor je stem. Zorg voor een luchtvochtigheidspercentage van 60%door middel van:

  • planten
  • het dagelijks luchten van de ruimten
  • en door bijvoorbeeld waterbakken aan de verwarming te hangen
  • of speciale luchtbevochtigers te plaatsen.

TIP 9.

Eet ananas. In ananas zit zoveel vitamine C dat je met een dagelijkse portie van iets meer dan 100 gram al aan de aanbevolen dagelijks hoeveelheid vitamine C komt. Het is een zalige boost voor je immuunsysteem, waarvan je het meest effect hebt wanneer je ananas als tussendoortje eet. Een bijkomend groot voordeel is dat symptomen van onder andere verkoudheid, keelpijn en (bij)holte-ontstekingen kunnen worden verlicht door het eten van ananas.
In citrusvruchten zit natuurlijk ook een berg vitamine C, maar het feit is dat citrusvruchten één groot nadeel hebben voor je stem: een verhoogde slijmproductie. Je voelt dan een voortdurende prikkel om het slijm weg te hoesten.

TIP 10.

Last but not least….zorg voor voldoende rust en heb geduld!

..

Breng je stem in TOPCONDITIE

Ontvang de VOICE BOX met mijn favoriete voice tools om je stem te trainen en te onderhouden!