Ik geloof dat het goed is om je kwetsbaarheid te laten zien als spreker.
Maar kwetsbaar zijn als spreker, dat is niet vanzelfsprekend. Je kunt je er erg ongemakkelijk bij voelen om jezelf als voorbeeld te nemen. Het gaat toch immers niet om jou? Of je vindt het eng om je kwetsbaar op te stellen.
Maar wist je dat mensen juist de neiging hebben om te leren door verhalen over andere mensen? Neem nu de Bijbel die staat vol met verhalen. Jezus vertelde bijvoorbeeld veel gelijkenissen en via Mozes en David leren we wat het leven met God inhoudt. Dat leven gaat vaak met vallen en opstaan. En juist als spreker is het goed en eerlijk omdat vallen en opstaan te laten zien en zo een voorbeeld te zijn. Je luisteraars kunnen daardoor connecten met jou.
Laatst coachte ik een vrouw die een lezing wilde geven over het overwinnen van een burn-out. Alleen, zij vond het ontzettend spannend om haar eigen verhaal hierover te delen. Elke keer als we bij dit deel van haar lezing aankwamen raakte het haar weer en schoot ze vol tranen. Dit vond ze verschrikkelijk en wilde niet dat dit zou gebeuren op het podium. Dus vlak voor haar optreden als spreker had ze het plan opgevat om haar lezing zingend te doen (yes, echt waar), want dan zou ze het tenminste drooghouden.
Ik adviseerde haar om dit niet te doen en het verhaal nog een aantal keren voor klein publiek te oefenen en het echt te doorvoelen, zodat ze later boven haar verhaal kon staan. Uiteindelijk heeft ze het gedaan, ze vond het doodeng, maar vond het een prachtige ervaring. Terwijl ze vertelde wat ze had meegemaakt en hoe het haar had gevormd, kon je een speld horen vallen…tijdens haar lezing durfde zelfs nog iemand haar verhaal te delen en na afloop durfden dit nog meer mensen te doen.
Is het eng? Ja.
Is het de moeite waard? Ja!
Maar hoe integreer je meer kwetsbaarheid in je lezing of presentatie?
Vier tips:
- Begin met een voorbeeld of anekdote
- Oefen je verhaal
- Bescherm jezelf
- Doseer
- Gebruik de stem van je hart
Tip 1. Begin met een voorbeeld of anekdote
Elke goede presentatie bevat verhalen en anekdotes. En als je hiermee begint ziet je publiek meteen je menselijke kant, met als gevolg dat ze je sympathiek vinden. Je kan verschillende verhalen vertellen maar zorg ervoor dat het een memorabel verhaal is, eentje dat blijft hangen en in de lijn van jouw verhaal ligt. En dat verhaal hoeft niet altijd dramatisch te zijn, maar kan ook gepaard gaan met humor en zelfspot. Het maakt je presentatie levendig en herkenbaar voor jouw luisteraar. Mensen connecteren met echte mensen.
Tip 2: Oefen je verhaal
Kwetsbaarheid is kracht. Kwetsbaarheid is niet huilend en snikkend en daardoor onverstaanbaar je verhaal doen. Dat is voor je publiek erg ongemakkelijk. Maar vertel je verhaal ook niet ongevoelig. Oefen het van tevoren vaak en doe net of je het gewoon tegen een vriendin vertelt. Zorg vooral bij een emotioneel verhaal dat je boven je verhaal komt te staan, zodat het niet meer zo heftig binnenkomt als je het straks op het podium vertelt. Houd het klein. En eerlijk.
Tip 3: Bescherm jezelf
‘Zo stoer dat je dat durft te delen!’ De grap is dat juist als je kwetsbaar op het podium staat, mensen je heel krachtig vinden. Maar als jij van dat podium af komt, kun je je wel heel kwetsbaar voelen en ligt je hart een beetje open. Zorg daarin goed voor jezelf. Zorg dat je daarna met de juiste mensen bent, grenzen stelt aan hoelang je bijvoorbeeld blijft en met wie je allemaal praat of wat mensen over jouw boodschap zeggen tegen je.
Tip 4: Doseer
Teveel over jezelf uitweiden is vervelend. Daarmee maak je jezelf ook te belangrijk. Kies één verhaal dat je wilt delen en waarmee je mensen denkt te helpen, een verhaal dat je boodschap kracht bijzet. Werk dat uit. Drop het ook niet meteen, vooral niet als het heftig is, maar bouw het op en deel het halverwege je boodschap. Geef mensen daarna ook weer de tijd om ervan te bekomen en werk het uit in praktische lessen. Blijf niet bij jouw ervaringen hangen, maar inspireer door te laten zien hoe jij ermee om bent gegaan.
Tip 5: Gebruik de stem van je hart
Deze stem klinkt vriendelijk en heeft een lichte intensitieit. Dit is de stem die je gebruikt tegen je geliefden. Denk aan hen terwijl je spreekt.
Wil jij graag meer impact maken als spreker?
Tijdens het 3 maanden programma groei jij van bescheiden naar overtuigend spreker.