Wil je dat je verhaal goed overkomt op je publiek dan zijn niet alleen je verhaal en je looks belangrijk, maar ook je stemgebruik. Met jouw stem kun je een presentatie tot leven brengen. Of juist om zeep helpen als je je stem niet op een goede manier inzet.

Maar waar let je dan precies op?

Ik heb de belangrijkste aspecten voor jou op een rijtje gezet:

1. Intonatie

Intonatie is eigenlijk de melodie van je stem. Het heeft alles te maken met de kleur, het ritme en de toonhoogte van je stem. Een goede intonatie is van belang voor het begrijpen v/d presentatie. Ook voorkomt dit een monotone stem.  Iemand die spreekt met weinig intonatie spreekt monotoon. Met een monotone stem wordt je verhaal snel saai en raak je de aandacht van je publiek kwijt.

2: Volume

Zacht of hard praten? Het kan een wereld van verschil maken. Het afwisselen van volume brengt levendigheid in je presentatie. Probeer ermee te spelen. Onthoud dat harder praten niet altijd betekent dat je krachtiger overkomt. De meest kracht zit juist in de zacht uitgesproken woorden.

3: Articulatie

Met een goede en juiste articulatie bereik je een verstaanbare presentatie. Als je niet verstaanbaar bent dan frustreer je je publiek en zoeffff, aandacht weg. Tip: gebruik je lippen, kaak en tong en spreek voor in de mond richting je publiek.

4: Nadruk

Leg op woorden die belangrijk zijn extra nadruk. Zo laat je zien dat deze woorden kernelementen zijn in je presentatie en slaat het publiek die woorden beter op. Let op: leg nooit op 2 of meer woorden in de zin extra nadruk.

5: Tempo

Wissel je tempo gedurende de presentatie af. Op die manier houd je de toehoorder goed bij de les. Vooral langzamer spreken doet de spanning stijgen en zorgt ervoor dat je publiek extra goed oplet. 

6: Taalgebruik

Pas je taalgebruik aan op je publiek. Spreek in duidelijke, begrijpelijke taal en gebruik geen vakjargon/kantoortaal.

7: Timing

Met timing bedoelen we het nemen van een adempauze of spreekpauze op het juiste moment. Durf regelmatig een pauze te laten vallen in je verhaal. Het voelt misschien wat onwennig, maar het geeft je publiek de kans om de informatie te verwerken en het komt je overtuigingskracht ten goede.

8: Emotie

Breng emotie aan in je stem. Dit kun je oefenen door je tekst een aantal keer op verschillend manieren voor te dragen. Door dit een paar keer te oefenen dan wen je aan het gebruik van emotie in je stem en zal j echte presentatie straks als je gewoon normaal praat precies de goed hoeveelheid emotie bevatten.

9: Pauzes

Laat regelmatig pauze vallen in je verhaal. Zo geef je het publiek de tijd om jouw woorden goed in zich op te nemen. Een korte pauze laten vallen tussen je zinnen door voelt voor jou waarschijnlijk heel onwennig. Die paar seconden lijken minuten te duren. Toch ervaart het publiek het altijd als prettig. Het publiek krijgt veel info van je te verwerken, dus geef ze af en toe tijd om bij te komen.

10: …weet jij er nog 1?

..

zet de eerste stap naar meer impact!

Doe de gratis stemcheck! Een cadeutje voor jezelf, maar ook voor je publiek.